četvrtak, 8. decembar 2011.

Pismo podrške plenuma Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

Poštovane kolege,

U ime plenuma studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, radna grupa za međuplenumsku saradnju upućuje vam veliki pozdrav podrške i ogromne čestitke na vašoj istrajnosti u našoj zajedničkoj borbi!

Sa ogromnom pažnjom pratimo sva tekuća dešavanja na vašem fakultetu. Svesni smo svih pritisaka, napada, teškoća i uopšte svih represivnih mera kojima ste izloženi. Naša država, još jednom je jasno pokazala, ne samo to da nema nikakvu nameru da se ozbiljno pozabavi postojećim problemima unutar sistema visokog obrazovanja, već i to da rad na tom polju, kao i slobodno i nezavisno studentsko mišljenje, smatra u najmanju ruku krivičnim delom. Pravo na pobunu i studentsko samoorganizovanje, time se još jednom pokazuju kao mrtva slova na papiru. Najoštrije osuđujemo sve vidove nasilja koji se sprovode nad vama, a koji su uzrokovani državnim etiketiranjem studenata i rektorovim pozivom na nasilje.

Mi smo se, kao i vi, suočili sa žestokim otporom od strane uprave. Na dan održavanja drugog plenuma, na ulazu fakulteta susreli smo se sa obezbeđenjem koje su činili i neki od tzv. studentskih predstavnika. Već na sledećem plenumu, predsednik parlamenta je rečima: “moj ste fakultet došli da rušite”, jasno stavio do znanja da naš fakultet smatra svojim privatnim vlasništvom i gazdinstvom. Odlučni smo u nameri da se već jednom konačno stane na put instituciji parlamenta koja trenutno isključivo služi kao odskočna daska mladim političkim karijeristima!

Mi imamo zajednički cilj: kvalitetnije visoko obrazovanje koje je dostupno svima, i za taj cilj izborićemo se na isti način, tj. metodom kritičkog preispitivanja postojećeg stanja sistema, uporednom analizom njegovih aspekata kroz zajednički dijalog svih studenata, u cilju stvaranja nove, otvorene i slobodne studentske borbe za istinu sopstvenog mišljenja, koja podrazumeva miran protest utemeljen na snazi argumenata. Na tu snagu argumenata država je već odgovorila argumentom snage, međutim to nas neće zaustaviti, sve to nas samo čini odlučnijim i upornijim da istrajemo u našoj nameri!

Predlažemo da nam zajednički strateški cilj u periodu koji sledi bude širenje svesti među kolegama sa ostalih fakulteta i univerziteta, o potrebi za sveopštom, zajedničkom studentskom borbom za korenite kvalitativne promene sistema visokog školstva. Sve to u svrhu otvaranja novog perioda borbe i serije akcija početkom proleća 2012. god.

Želimo da znate da svim snagama nastojimo da istrajemo u našoj inicijativi, da smo ponosni što sa vama delimo naziv Filozofskog fakulteta i što imamo tu čast da vas nazivamo kolegama.

Zajedno sa vama do konačne pobede!



Plenum studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

Radna grupa za međuplenumsku saradnju

Нема коментара:

Постави коментар