ponedeljak, 28. novembar 2011.

Saopštenje povodom napada na studente i studentkinje u protestu 27.11.

27. novembra uveče, dvojica muškaraca, naoružanih nožem, bokserom i suzavcem napala su studentkinje i studente Filozofskog fakulteta koji, nakon zamrzavanja blokade nastave, okupiraju učionicu 101.

Dva muškarca, obučena kao pripadnici neonacističkih grupa, ušla su u zgradu fakulteta oko 22:30. Jedan od njih bacio je petardu u učionicu 101 u kojoj su bili studenti i studentkinje u protestu, nakon čega su obojica izašla ispred fakulteta gde su napali troje studenata. Jedan napadač je udario jednog od studenata pesnicom u potiljak, nakon čega je izvadio nož. Drugi napadač pokušao je da napadne drugog studenta bokserom. Kako mu to nije pošlo za rukom, izvadio je suzavac kojim je poprskao dvoje studenata. Napadači su zatim počeli da viču „’Ajde, braćo, sad da ih prebijemo“, nakon čega se na Platou ispred Filozofskog fakulteta stvorilo još nekoliko osoba koje su izgledale kao pripadnici neonacističkih grupa. Ubrzo zatim, napadači su ipak odlučili da pobegnu sa lica mesta.
Podsećamo javnost da je ovo samo poslednji u nizu napada na studentkinje i studente u blokadi. Pored raznih grupa huligana i fašista studenti su bili fizički napadnuti i od strane privatnog obezbeđenja koje je angažovala Uprava Filozofskog fakulteta. Ovim napadima prethodile su neodgovorne izjave rektora i uprava Filozofskog i Filološkog fakulteta o tome kako u protestu ne učestvuju studenti već levičarske grupe, a na napade rektorat i uprave odgovarali su ćutanjem. Štaviše, Uprava Filozofskog fakulteta podnela je zahtev za pokretanjem krivičnih prijava protiv pojedinih studenata učesnika blokade.

Podsećamo vas da studentska borba nije prekinuta: plenumi, alternativna predavanja, radionice i javne diskusije i dalje se održavaju u okupiranoj učionici 101 na Filozofskomm fakultetu. Danas, u ponedeljak, 28.11. biće održana tribina pod nazivom „’Milom ili silom’ – državna represija, kriza i fašizam” sa početkom u 20h.

3 коментара:

Анониман је рекао...

Placen napad od strane rezima.

Анониман је рекао...

A mediji ćute! Držite se, deco, širiću glas koliko je u mojoj moći :(

Анониман је рекао...

Malo je da nas drugi gaze, nego hajde sad da se medjusobno poubijamo.Ti koji to mozda zbog novca rade, tuku pogresne. ljudi ne ubijajte se medjusobno,vec se udruzite i pitajte se, ko je usustini kriv,za sve ovo sto se desava.Ukinimo, odklonimo ono staro,radimo na tome da stvorimo jedan humaniji sistem, gde ne trebamo,jedni druge da mrzimo,jedni druge da napadamo, da bi smo preziveli.RAZMISLITE O OVOME:

Постави коментар