srijeda, 2. novembar 2011.

Saopštenje za javnost, 02.11.2011

Oštro demantujemo navode Uprave Filozofskog fakulteta, objavljene 1. 11. 2011. da su istog dana “u 13:15 časova, ispred sale 510 na petom spratu Filozofskog fаkultetа u Beogrаdu, pri pokušаju dа održe čаs, nаpаdnuti prof. dr Miloš Antonović, profesor Opšte istorije rаnog srednjeg vekа i studenti koji su došli nа predаvаnje” i da je tom prilikom “grupа od desetаk licа, učesnikа blokаde Fаkultetа, sprečilа fizičkim nаsiljem početаk predаvаnjа”.

Pristup učionicama blokiran je tako što su studenti u blokadi sedeli na foteljama koje su postavljene tako da blokiraju pristup hodniku u kome se nalaze slušaonice. U 13:15 časova, grupa studenata, predvođena profesorom Antonovićem i predsednikom Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivanom Gajićem, fizički je nasrnula na studente i studentkinje koji su sedeli na foteljama, gurajući ih i udarajući uz povike “ima da vas pregazimo”, “maljem ćemo vas tući”, kao i pretnje “prosipanjem mozga”.

Incident je započeo tako što je jedan od studenata iz grupe profesora Antonovića, uz pomoć nekolicine kolega, u pokušaju da ukloni fotelje sa blokade, oborio na zemlju dva studenta koji su na njima sedeli. Nakon toga jedna od fotelja uklonjena je tako što se profesor Antonović lično pridružio studentima u odvlačenju iste. Studenti u blokadi nastavili su da mirno sede na preostalim foteljama, a profesor Antonović pojavio se sa makazama koje je unosio studentima u blokadi u lica.

Kao što se na priloženom video materijalu može videti, jedini koji su zaista bili izloženi fizičkom nasilju su upravo studenti u blokadi.

Najoštrije osuđujemo ponašanje Uprave Filozofskog fakulteta koja nastavlja da neistinitim informacijama o događajima tokom blokade obmanjuje javnost, da preti studentima koji protestuju i da narušava autonomiju univerziteta.

Radna grupa za odnose sa medijima Plenuma Filozofskog fakulteta


Нема коментара:

Постави коментар