srijeda, 7. decembar 2011.

Saopštenje povodom četvrtog napada na studentkinje i studente

Večeras, 6. decembra, u 21h trojica neonacista upala su ponovo u zgradu Filozofskog fakulteta gde su u blokiranoj učionici 101 napali studentkinje i studente u protestu. Jedan od napadača je odmah po ulasku u učionicu izvadio nož i pretio prisutnima. Nepoznati napadač pokazao je da zna i imena studenata u blokadi, s obzirom na to da je jednom od studenata, aktivnom u borbama za studentska prava i u kampanjama protiv fašizma, i lično pretio. Nakon što se jedna od studentkinja isprečila na putu napadača uz povike «Izađite napolje» i izvadila kameru, napadač je zgrabio šolju koja je stajala na stolu pored njega i gađao jednog od studenata na drugom kraju učionice.

U tom trenutku, jedan od napadača je ugasio svetlo, nakon čega je napadač sa nožem nekoliko puta zamahnuo ka studentkinji koja mu je stajala na putu i, vitlajući nožem, krenuo ka drugom kraju učionice sa namerom da napadne jednog od prisutnih studenata. Kada se našao u neposrednoj blizini tog studenta, zamahnuo je nožem sa očiglednom namerom da ga ubode, ali je kolega uspeo da se u poslednjem trenutku odbrani od napada, tako što je zgrabio kompjuterski monitor kojim je blokirao ubod.

Nakon ovog pokušaja ubistva, napadači su istrčali iz učionice i zgrade fakulteta, bežeći ka Vasinoj ulici. Tom prilikom, obratili su se još dvojici neonacista na Platou povicima „’Ajde, bežimo“, nakon čega su svi zajedno pobegli u pravcu Trga Republike.

Podsećamo da je ovo četvrti u nizu napada na studentkinje i studente koji protestuju od 6. oktobra, tražeći ispunjenje minimalnih zahteva za omogućenje socijalno pravednijeg visokog obrazovanja. Do sada su u napadima korišteni: noževi, pajser, bokser, suzavci i kamenice.

Ujedno, Uprava Filozofskog fakulteta (dekanica Vesna Dimitrijević, prodekan za finansije Miomir Despotović, prodekan za nastavu Miloš Milenković i sekretar Slobodan Ivaneža) nije uložila ni najmanji napor da se otkriju naoružani napadači na studentkinje i studente, dok, sa druge strane insistiraju na krivičnom gonjenju studenata u blokadi na osnovu neistinitih optužbi. Na ulazu u fakultet postoje sigurnosne kamere koje snimaju sve koji ulaze u zgradu, a uprkos tome nijedan napadač u protekla četiri napada nije otkriven. Istovremeno, tokom trajanja blokade fakulteta, Uprava je, umesto da razgovara o legitimnim studentskim zahtevima, iznošenjem neistinitih informacija o studentkinjama i studentima u blokadi, direktno ugrozila njihovu bezbednost i živote. Najoštrije osuđujemo odnos Uprave fakulteta prema napadima na studente Filozofskog fakulteta i tražimo ispitivanje njene odgovornosti za grubo narušavanje bezbednosti studenata i studentkinja.

3 коментара:

Анониман је рекао...

Studenti su potrosna roba u zemlji Stradiji, zasto bi stitili studente? Stradija ,supak Evrope...

Анониман је рекао...

Studenti i studentkinje, idite KUCI! Ne spavajte na fakultetu!

Анониман је рекао...

organizirajte se, nadjite ih jednog po jednog i izbijte im te ideje iz glave. nakon sto zacmolje ko zadnje picke sto i jesu nece im to vise padati na pamet

Постави коментар