četvrtak, 3. novembar 2011.

Dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru predložio smanjenje školarina za 75%

Na Pedagoškom fakultetu u Somboru danas je, na konferenciji za štampu, dekan Pedagoškog fakulteta prof. dr Aleksandar Petojević predložio smanjenje školarina za samofinansirajuće studente u 2011/12. školskoj godini za 75%, odnosno sa 50.000 na 12.500 dinara. Time je rukovodstvo somborskog fakulteta, koji je i do sada imao školarine među najnižim u zemlji, u potpunosti podržalo zahteve studenata za smanjenje školarine, a time i preporuke rektora Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslava Veskovića. Profesor Petojević naglasio je da dekani i saveti svih fakulteta u Srbiji moraju da preuzmu punu odgovornost za svoje studente, koji su u teškom materijalnom položaju, jer od sredstava koje uplaćuju samofinansirajući studenti ne finansiraju se isključivo materijalni troškovi fakulteta, već se deo tih sredstava troši za povećanja primanja zaposlenih. „Ne možemo mi profesori univerziteta da živimo u jednoj, a naši studenti u drugoj državi. Mi moramo da delimo sudbinu svojih studenata i njihovih roditelja“, naglasio je dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru.

Pedagoški fakultet u Somboru ima oko 130 samofinansirajućih studenata i ovim umanjenjem školarine lišiće se oko pet miliona dinara prihoda. Ujedno, ovaj somborski fakultet je među onim retkim visokoškolskim ustanovama koje koriste zakonsku mogućnost da svake godine povećaju broj studenata na budžetu za 20%. Predsednik Saveta Pedagoškog fakulteta u Somboru prof. dr Nenad Petrović zakazao je sednicu Saveta na kojoj će predlog o smanjenju školarina biti razmotren i, najverovatnije, usvojen, za sredu, 2. novembar.
Na konferenciji za štampu obratili su se i student prodekan Filip Lončar, kao i predsednica Studentskog parlamenta Miroslava Janković. Prema njihovim rečima, studenti su podržali ovaj predlog profesora Petojevića i pozvali su i dekane drugih fakulteta u Srbiji da postupe na sličan način kako bi generacijama koje dolaze obezbedili sigurniju budućnost, naglasivši da su roditelji mnogih studenata nezaposleni, samim tim i socijalno ugroženi, ili da nemaju dovoljno materijalnih sredstava da pomognu svoju decu.

2 коментара:

Анониман је рекао...

Argument vam je Pedagoski fakultet iz Sombora? Oo

Анониман је рекао...

Šta treba da znači taj komentar? Da je sasvim normalno, i irelevantno to što je u istoj zemlji, samo u drugom gradu, Školarina DESET puta manja nego na tvom fakultetu? Da li je prosečna plata u Somboru isto deset puta manja nego u Beogradu, pa iznosi negde oko 30 evra?

To što se desilo u Somboru ja lično ne shvatam kao argument, već kao jako dobru ilustraciju ne samo toga da je jeftinije obrazovanje potpuno realna i izvodiva stvar, već i da to ne zavisi od božje milosti već od pojedinaca koji te odluke treba da donesu; takođe ovo je jako dobra ilustracija toga kako se školarine inače arbitrarno određuju, ne u zavisnosti od realnih troškova već od toga, valjda, koliko su ljudi spremni da plate. U suprotnom, ne bi neki dekan mogao tek tako nakon jedne sednice da donese odluku o smanjenju školarina za 75%!

Постави коментар