četvrtak, 3. novembar 2011.

Saopštenje za javnost povodom nasilja nad studentima i poziv na protest

U četvrtak, 3. novembra 2011. na Filozofskom fakultetu u Beogradu petnaestorica pripadnika privatne firme za obezbeđenje «Vračar» fizički su napala studente i studentkinje koji učestvuju u blokadi fakulteta. Kada su studenti nenasilno pokušali da prođu pored obezbeđenja koje je blokiralo prolaz na drugi sprat fakulteta, pripadnici obezbeđenja su gurali studente niz stepenice, jednog studenta udarili u stomak, jednog čupali za kosu, a jednog studenta davili. Lakše telesne povrede koje su ovim putem nanesene jednom od studenata konstantovane su od strane lekara u Urgentnom centru.

Takođe, jednog novinara obezbeđenje je sprečilo u obavljanju svog posla pokušavši da mu oduzmu fotoaparat i verbalno ga napadajući.

Uprava fakulteta je neposredno pre ovih događaja stavila katance na protivpožarne prolaze, čime je ugrozila bezbednost studenata i svih prisutnih u zgradi fakulteta:

Nakon ovog događaja uprava Filozofskog fakulteta izdala je saopštenje u kome se navode, sada već po pravilu, neistinite informacije po kojima su studenti izvršili fizički napad na službena lica, i takođe najavila da će protiv pojedinih studenata pokrenuti disciplinske odnosno krivične postupke. Koristimo ovu priliku da demantujemo navode uprave fakulteta. Studenti u blokadi zapravo su ti nad kojima je nasilje izvršeno. O svim navedenim događajima postoje video zapisi koji to potvrđuju i koje ćemo staviti na uvid javnosti u najkraćem roku.

Ističemo i činjenicu da uprava fakulteta tokom trajanja blokade konstantno obmanjuje javnost iznoseći neistine o nasilnom karakteru blokade, nenadležnosti fakulteta za pitanje školarina, napadu studenata u blokadi na profesora Antonovića, iako je pre suprotno bio slučaj – da navedemo samo neke primere. Sve ovo praćeno je i zabranom ulaska predstavnika medija u zgradu fakulteta bez odobrenja Uprave fakulteta.

Podsećamo da je uprava Filozofskog fakulteta u svom saopštenju od 2. novembra najavila angažovanje privatnog obezbeđenja, radi «uspostavljanja uslova za realizaciju nastave». U istom saopštenju se najavljuje da će studenti na fakultet moći da uđu samo ukoliko obezbeđenju pokažu indekse, čime su radnici privatnog obezbeđenja dobili ovlašćenja koja im zakonski ne pripadaju. Najoštrije se protivimo svim opresivnim merama koje imaju za cilj da onemoguće studente u ostvarivanju prava na samoorganizovanje.

U znak podrške studentskoj borbi, u petak, 4.11.2011. u 12h na platou ispred Filozofskog fakulteta biće održan protest protiv represije i nasilja nad studentima u Srbiji danas.

Student dobija udarac u stomak od šefa privatnog obezbeđenja:


Privatno obezbeđenje zaključava protivpožarne stepenice:

Нема коментара:

Постави коментар