srijeda, 14. decembar 2011.

Saopštenje povodom napada šefa Odseka za Tehničke poslove na studentkinju

Dana 13. decembra, prilikom preuzimanja stvari koje su 9. 12. po nalogu uprave fakulteta zaplenjene iz učionice 101 koju su koristili student/kinje u blokadi, šef Odseka za tehničke poslove Filozofskog fakulteta, Predrag Jovanović, napao je jednu od studentkinja u protestu.

Studenti i studentkinje u blokadi, obratili su se sekretaru Filozofskog fakulteta, Slobodanu Ivaneži, sa zahtevom da im se vrate stvari koje su zaplenjene u petak 9. decembra, prilikom uspostavljanja “normalizacije nastave u učionici 101”. Podsećamo, nakon zamrzavanja blokade nastave 10. novembra, studenti/kinje su u učionici 101 nastavili svoj protest održavanjem plenuma i alternativne edukacije. Dana 9. decembra u učionicu 101 za vreme trajanja vežbi iz Psihologije opažanja (13:15-14:45), ušli su članovi tehničke službe fakulteta i uz nadzor Predraga Jovanovića, šefa Odseka za tehničke poslove, Miomira Despotovića, prodekana za finansije i Slobodana Ivaneže, sekretara fakulteta, pocepali sav materijal Plenuma i zaplenili privatne stvari studenata/kinja u protestu. Tom prilikom, studenti u protestu nisu bili u učionici tokom vežbi jer je praksa bila da se dopušta normalno održavanje predavanja u okviru redovne nastave.

Prilikom preuzimanja stvari iz suterenske prostorije, jedna od studentkinja pitala je Jovanovića “Zašto ne vratite fotelje u hodnike, da student imaju gde da sede?”, na šta joj je on odgovorio “Zato što ste ih vi polomili”. Kako je bilo očigledno da fotelje nisu polomljene, druga koleginica uzela je telefon kako bi snimila činjenično stanje. Tom prilikom, Predrag Jovanović ju je udario, izbio joj telefon iz ruke i šutirao ga po prostoriji psujući.


Ovo pokazuje koliko daleko je Uprava Filozofskog fakulteta u stanju da ide u nastojanju da delegitimiše i kriminalizuje studentski protest koji se bori za smanjenje školarina i socijalno pravednije uslove studiranja. Ovde se ne radi samo o dezinformisanju i manipulaciji javnosti putem saopštenja i izjava u medijima, već o fabrikovanju lažnih dokaza u nameri da se potkrepe brojne izjave i saopštenja fakultetskih i univerzitetskih vlasti koje su od samog početka protesta nastojale da borbi samoorganizovanih studenata oduzmu karakter socijalnog protesta i da je umesto toga prikažu kao "igranje revolucije", prikrivenu političku manipulaciju, pa sve do običnog vandalizma. Tu je upravo na delu mehanizam ućutkivanja studentskog protesta putem pokušaja da se artikulisani javni govor studenata svede na nemušti jezik vandalizma i zakulisne političke manipulacije. No, upravo Uprava fakulteta pribegava ovim zakulisnim radnjama ne prezajući ni od nameštanja dokaza, lažnih krivičnih optužbi, i političke manipulacije, dok istovremeno apeluje na korišćenje "akademskih sredstava". S obzirom na to da su pokrenuti disciplinski i krivični procesi protiv studenata u blokadi verujemo da je uklanjanje čitavih stolica iz hodnika fakulteta pod izgovorom da su uništene tokom trajanja blokade trebalo da posluži kao nešto što bi se stavilo na teret studentima.

Konačno, videvši i spremnost Uprave da ne reaguju na pokušaje ubistva studenata u protestu od strane neonacista i to samo zato što su studenti u protestu, i imajući u vidu to da su odbili da pruže na uvid video snimak načinjen sistemom nadzora na fakultetu na dan napada, smatramo da je krajnje vreme da se javnost uključi u ispitivanje odgovornosti Uprave.

1 коментар:

Анониман је рекао...

IN D PEDU!

Постави коментар