ponedeljak, 28. novembar 2011.

Diskusija: "Pravi studenti i žene"

Utorak, 30. novembar u 19h u sali 101

Država je vodila rat protiv blokade Filološkog i Filozofskog na dva fronta - na jednom se koristila batinašima i fizičkom silom, što u vidu fašista, što u vidu privatnog obezbeđenja, a na drugom je vodila medijski rat, putem kleveta, ocrnjivanja, omalovažavanja i opšteg ignorisanja zahteva studenata u blokadi. Ovakvu politku najbolje je odrazila jedna od izjava rektora Beogradskog Unverziteta Branka Kovačevića, prema kojoj je Filološki fakultet navodno lakši za blokiranje od Filozofskog fakulteta, jer je tamo ''80% studenata žene, a i u rukovodstvu su takođe žene''. Iz toga sledi da žene, prema rektoru, nisu ''pravi studenti'', kao studenti sa Filozofskog fakulteta.

Tako se ponovo otvorilo pitanje (iako nikada nije ni bilo zatvoreno) jednakosti muškaraca i žena, ali i odnosa državnih institucija prema ženama generalno, čime se borba za prava žena ponovo stavlja u žižu. Da li su muškarci i žene zaista jednaki ili to samo tako piše u nekom zakonu? Da li je smisleno boriti se danas, u 21. veku, za prava žena? Ako je rektor Univerziteta pokazao ovakav seksizam, šta možemo očekivati od drugih institucija? Kakve posledice po žene ima ovakva politika države i njenih ustanova?

Na tribini govore Borka Pavićević, feministkinja, dramaturškinja i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju, i Svetlana Gutić, studentkinja Filološkog fakulteta i učesnica u blokadi. Nakon uvodnih izlaganja sledi diskusija otvorenog tipa.


Нема коментара:

Постави коментар