srijeda, 9. novembar 2011.

Pismo podrške studenata iz Rijeke

Mi, studenti i studentice udruženi u skupinu Autonomni studenti, ovim kratkim pismom vam želimo pružiti podršku u vidu vaše i naše borbe za javno financirano i svima dostupno obrazovanje.

Vaša borba još je jedan dokaz činjenici kako se diljem svijeta rađa bunt protiv nasrtaja kapitala na jedno od temeljnih ljudskih prava. Studenti diljem svijeta odlučni su u nakani da ne dopuste da ovaj važan segment društva postane privilegija manjine dubokih džepova, uništavajući time njegov emancipatorski potencijal u društvu.

Također izražavamo podršku odabiru direktne demokracije kao načina donošenja odluke. Smatramo da rasprave i odluke o obrazovanju ne treba prepustiti ‘’službenim” predstavnicima koji redovito krše dana obećanja, već svima kojih se to tiče – studentima profesorima, ali i cijelom društvu.

Ovom prilikom osuđujemo nasilne napade pojedinih profesora, ”legitimnih” studentskih predstavnika, privatnih zaštitara, te fašističkih skupina na pojedince studente i studentice koji su sudjelovali u blokadi.

Poput vas, i mi smo tijekom druge blokade fakulteta na svojoj koži osjetili represiju uprave i privatnih zaštitara koji nisu dopuštali ulaz u zgradu bez prethodnog legitimiranja. Na taj je način javna institucija postala privatizirana zgrada, a pravo na protest samo mrtvo slovo na papiru. Pokazali smo međutim kako se samoorganiziranim studentima teško može manipulirati i stati na kraj. Simboličnim odbijanjem legitimacije i probijanjem barijere opet smo otvorili vrata fakulteta svima.


Želimo da hrabro ustrajete u vašoj i našoj borbi protiv ovakvih protu-društvenih tendencija.

Jedan Balkan, jedna borba!


U Rijeci, 8.7.2011.

Нема коментара:

Постави коментар