subota, 10. mart 2012.

Pismo studenta Pravnog fakulteta u Beogradu: Par reči o jednoj maloj borbi na Pravnom fakultetu



Na Pravnom fakultetu u Beogradu pored standardnih načina pljačkanja studenata postoji i „upis u januaru“. Studenti koji su tokom godine ostvarili manje od 37 ESPB i ne mogu da upišu narednu godinu imaju mogućnost da u januarskom roku prikupe dodatne bodobe i ipak upišu godinu. No, u tom slučaju moraju da plate i obnovu godine i da sledeću godinu upišu u statusu samofinansirajućeg. To faktički znaci da se taj ispitni rok u januaru naplaćuje 36.000 dinara.
Nas nekoliko sa prve godine smo krajem oktobra odlučili da okupimo ljude sa ovim problemom i pokušamo da nešto uradimo. Preko društvenih mreža okupili smo stotinak ljudi sa prve godine, ali je odziv starijih kolega bio jako loš. Oni su nam govorili: „E vi brucoši, nemate vi pojma kako sve funkcioniše“, „Uzalud gubite vreme“, „Ne možemo mi ništa da promenimo.“ itd. Samo su studenti prve godine bili spremni da se bore za svoja prava, a ostali su već „naučili“ da nema vajde da se bune.
Odlučili smo da pošaljemo zahtev za oslobađanje od dvostrukog plaćanja, a pošto smo bili svesni načina na koji (ne)funkcionišu studentske službe na Pravnom, odlučeno da se zahtev preda lično dekanu. U dekanovoj kancelariji su nam rekli da samo članovi Studentskog parlamenta i drugi „predstavnici“ studenata mogu da govore u ime studenata sa dekanom. Iako smo znali kako funkcioniše parlament odlučili smo da im se obratimo, a oni su za uzvrat pokušali da nas ubede kako mi ne možemo da utičemo rad fakulteta i da prepustimo to njima. Tom prilikom se posebno istakao jedan od pralamentaraca koji je vrlo nevešto (gotovo komično) pokušao da simulira razgovor sa dekanom završavajuci razgovor u ugašni telefon rečima „Da, da. Reći ću im da nema ništa od toga“. Tada je i onima od nas koji su najviše nade polagali u parlament postalo jasno da od toga nema ništa. Odlučili smo da uzmemo stvar u svoje ruke i sutradan je dekana na stolu dočekala gomila pojedinačnih zahteva i jedan zajednički zahtev kojim smo upravi dali do znanja da su studenti organizovani. A nas je u roku od 24 sata na sajtu fakulteta dočekalo obaveštenje da samo studenti prve godine ne moraju da dostruko plaćaju istu godinu.
Pokazalo se da samo samorganizovani studenti mogu da se izbore za svoje interese, a da studentski parlament ne radi u interesu studenata. Nemamo zabludu da je slanje gomile molbi pravi način studentske borbe, i mislimo da je naš zahtev ispunjen zahvaljujući studentima koji su blokirali Filozofski i Filološki. Naime, ova naša mala borba je bila upravo u vreme blokada i uprava našeg fakulteta se plašila radikalnijih poteza studenata.
Kolege i koleginice sa Filološkog i Filozofskog – Hvala vam puno!
Đorđe Radaković,
Student Pravnog fakulteta u Beogradu


preuzeto sa: https://studentskeborbe.wordpress.com/2012/03/10/par-reci-o-jednoj-maloj-borbi-na-pravnom-fakultetu/

1 коментар:

Kurs jezika је рекао...

Samo napred! http://www.emanera.rs

Постави коментар