ponedeljak, 7. novembar 2011.

Podrška studentima u Srbiji - Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu (6.11.2011.)

Recentni događaji na fakultetima u Srbiji svakim danom iznova pokazuju svu opravdanost trenutnih studentskih akcija. Studenti su se samoorganizirali i pokrenuli blokade fakultetâ kako bi upozorili da obrazovanje postaje klasna privilegija nedostupna sve većem postotku stanovništva. Pri tome su od prvog dana izloženi brojnim pritiscima koji su eskalirali i do fizičkog nasilja. Rektor Univerziteta u Beogradu pozvao je policiju da prekine blokade, a kao rezultat te hajke dogodili su se i nasilni napadi neonacističkih grupacija. Pored svakodnevnih verbalnih prijetnji kojima su studenti izloženi, privatni zaštitari koje je uprava angažirala i pojedini profesori pribjegli su i fizičkim napadima na studente.

U aktivnoj sabotaži i nasilju sudjeluju i službena studentska predstavnička tijela koja bi navodno trebala zastupati studentske interese, ali im je prava funkcija pacificirati studentsko nezadovoljstvo i biti odskočna daska u karijeri mladih stranačkih kadrova.

Uprave univerziteta i fakulteta cinično poručuju studentima da prosvjeduju na krivoj adresi. Umjesto da preuzmu svoju društvenu funkciju te pritisnu vladu i ministarstvo, univerziteti jednostavno prebacuju financijski teret na najslabije, na studente i njihove obitelji. Pod izgovorom da država nema novca (iako se radi o malim proračunskim stavkama) podržava se neoliberalna politika koja je svuda u svijetu dovela do nezaposlenosti, osiromašenja širokih slojeva stanovništva i praznih državnih blagajni.

U takvoj konstelaciji studenti Srbije pokazali su ogromnu hrabrost i društvenu progresivnost. Samoorganizirani na principu direktne demokracije već dva tjedna odolijevaju pritiscima i problematiziraju pitanja od presudne važnosti za sudbinu cijelog društva. Pravo na obrazovanje jedno je od osnovnih ljudskih prava. Uskraćivanje tog prava dio je procesa uništenja javnog dobra i podvrgavanje znanosti i obrazovanja interesima kapitala. Krajnji rezultat je siromaštvo velike većine stanovništva radi profita nekolicine. Plenum Filozofskog fakulteta još jednom ponavlja svoju potporu studentima Srbije koji su se odlučili usprotiviti tim društveno pogubnim procesima.

Naša borba je jedna borba!


Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Нема коментара:

Постави коментар