ponedeljak, 16. januar 2012.

Zašto je važno misliti o studentskim protestima 30ih godina XX veka

Subota, 21. januar, 15h

Tribina i izložba u organizaciji Kontekst kolektiva

Sala mesne zajednice „Studentski grad“, Narodnih heroja 30, II sprat, Novi Beograd, Serbia

U razgovoru učestvuju: Milan Radanović (apsolvent istorije), Nebojša Vukelić (student, učesnik Plenuma Filozofskog fakulteta u Beogradu), Jelena Martinović (studentkinja, učesnica Plenuma Filozofskog fakulteta u Beogradu), Dušan Komarčević (novinar, E-novine)

Moderacija: Vida Knežević, Marko Miletić (Kontekst kolektiv)

Studentski protesti i blokade zasnovane na principima plenuma, kao direktno demokratskog studentskog tela - poput onih održanih na Filozofskom i Filološkom fakultetu u Beogradu tokom 2011. godine - sve su češća pojava na univerzitetima Beograda, Zagreba, Ljubljane, Rijeke, Novog Sada i ostalih gradova naših prostora. Ključni ciljevi svih ovih protesta odnose se na mogućnost ostvarivanja javno finansiranog obrazovanja dostupnog svima, zatim odbrane autonomije univerziteta i studentskog samoorganizovanja.

Iako ta činjenica gotovo i da nije poznata u javnosti, studentske borbe bazirane na principima direktne demokratije bile su vrlo prisutan oblik organizovanja i u naprednim, to jest, revolucionarnim studentskim pokretima na Beogradskom univerzitetu između dva svetska rata, a naročito tokom 30ih godina. Tadašnji kapitalistički poredak, ekonomska kriza i opšta fašizacija društva, samo su neke od mogućih sličnosti koje možemo da uočimo u društvenoj, političkoj i ekonomskoj situaciji sa kojom se suočavaju današnji studenti. Koliko su tadašnje studenske borbe bile važne u istoriji studentskog organizovanja govore i istorijski podaci o broju studenata uključenih u njih; otprilike polovina od ukupnog broja studenata na BU bila je uključena u napredne studentske pokrete.

Na razgovoru će biti reči o kompleksnom društvenom, političkom i kulturnom kontekstu 30ih godina u Kraljevini Jugoslaviji sa akcentom na tadašnje studentske pokrete, zatim o konkretnom događaju i okolnostima vezanim za 4. april 1936. godine, kao i o aspektima medijskog izveštavanja i mogućim paralelama u retorici koja se može uočiti u napadima, osuđivanju i diskreditovanju studentskih borbi.

Diskusiju će pratiti izložba prikupljene arhivske građe i medijskih napisa iz dnevnog lista “Politika” iz perioda 30ih godina XX veka, zatim izvoda iz “Student-a” - nedeljnog lista beogradskih studenata, sa kraja 70ih godina, kao i aktuelna dokumentacija koja se tiče poslednjeg protesta studenata Filozofskog fakulteta na Beogradskom univerzitetu.

Нема коментара:

Постави коментар