utorak, 1. novembar 2011.

Dušan Komarčević: "Alternativa na blokiranim fakultetima"

“Ova blokada se ne organizuje pod okriljem političkih organizacija. To su studenti koji se bore za ostale studente. Kada bi sve to nekako moglo da se skloni na stranu, onda bi blokada tekla kako valja”, kaže učesnica blokade na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na vratima fakulteta istaknuta je najava blokadnih aktivnosti za 25. oktobar – zvezda (ako to nije odveć trivijalna reč za najavu akademskog predavanja) dana je Todor Kuljić koji je održao predavanje pod nazivom “Studentski delatni otpor kapitalizmu”

“Kao što vidiš, još uvek smo tu. Blokade stoje, svi smo umorni, neispavani, ali ne nameravamo da odustanemo dok nam zahtevi ne budu ispunjeni”, kaže mi u utorak, devetog dana štrajka na Filološkom, jedan od štrajkača dok pomera klupe i priprema slušaonicu za projekciju filma. Blokadni bioskop, tako se zove jedno od alternativnih aktivnosti koje su studenti pokrenuli nekoliko dana nakon što je blokada počela. “Poenta je da ljudima pokažemo da mi nismo nikakva banda nasilnika, već studenti koji žele da uče. Ali ne pristajemo na uslove studiranja kakve nam nameće Ministarstvo obrazovanja i Univerzitet”, rekla mi je prvog dana blokade štrajkačica u holu Filološkog, objašnjavajući koja je svrha blokadnih dešavanja. Zvuči iščašeno – zar je uopšte potrebno dokazivati javnosti da protest zbog legitimnih studentskih zahteva ne vode nasilnici sa štanglama, već korisnici usluga fakulteta? – no pokazalo se do kraja prošle nedelje da su strahovi studenata bili utemeljeni.
Počelo je izjavom dekanice Filološkog koja je štrajkače nazvala grupicom studenata koji uopšte nisu sa tog fakulteta, “mada među njima ima i naših studenata”. Nadovezao se rektor Branko Kovačević koji je u podužem razgovoru za Betu lukavo targetirao studente kao levičare, anarho-sindikaliste koji bi mogli čak i zgradu da zapale. To je, prema sećanju dolepotpisanog reportera e-Novina, isti onaj rektor koji je početkom ove godine pokrenuo inicijativu da se Vladimiru Putinu dodeli počasni doktorat zbog “njegovog doprinosa unapređenju odnosa Ruske federacije i Srbije”. Nazad u sadašnjost. Dok razgovaramo u popularnoj “tridesetčetvorci”, slušaonici u kojoj se svake večeri održava studentski Plenum, akademci kažu da će zbog Kovačevićeve izjave tražiti smenu rektora. Istovremeno ga ponovo optužuju za upad neonacista prošle subote.
“On je tom izjavom da blokade organizuje Marks 21 dao signal desničarima i huliganima da reaguju.” Saznajemo i da je dekanica u ponedeljak uveče prisustvovala Plenumu. Dogovora, međutim, nije bilo. “Ona je mislila da će nas uplašiti ako pomene reč 'zakon'. Mi samo pokušavamo da ostvarimo svoja prava”, rekao nam je jedan od učesnika Plenuma, dok nekolicina njegovih kolega na laptopu sprema novo saopštenje za medije. U dnu prostorije devojka uvijena u ćebe kunja na improvizovanom krevetu od stolica. Iznad nje markerom ispisano obaveštenje na papiru: "Zabranjeno pušenje u slušaonici i na terasi".

Slučajnog namernika u holu Filološkog fakulteta, uprkos rektorovom “strahovanju”, neće dočekati miris paljevine, protivpožarni aparti uredno su odloženi, a na zidovima umesto gareži okačeni su crteži uglavnom mrtve prirode i gradskih detalja. “Izložba studentkinja i studenata Fakulteta primenjenih umetnosti”, stoji objašnjenje na hamer paipiru. Centralno stepenište pregrađeno je klupama iznetih iz slušaonica, a u auli dominira transparent “Vreme je da shvatimo gde se nalazimo. Stanje je kritično”. Odmah pored potpisuje se peticija podrške studentskim zahtevima. Grupica od troje-četvoro akademaca čeka da se upiše, a devojke i momci koji stoje za pultom kažu da su zadovoljni dosadašnjim odzivom. Koliko bi tek bilo njihovo zadovoljstvo da su studenti i studentkinje iz šalter-sale svojim potpisom podržali proteste. Redovi akademaca protežu se kroz čitavu salu u kojoj je smeštena studentska administracija. Kraj oktobra je vreme kada se studentarija učestalo druži sa “šalterušama” zbog upisa u narednu godinu studija, dobijanja zlata vrednih potvrda o školovanju, studentskih kredita ili već nečeg drugog.

“Generalno podržavam kolege, ali nemam vremena da im se pridružim, pošto završavam studije i imam obaveze oko administracije. Školarine su realno visoke i za taj novac koji dajemo ne dobijamo nikakve posebne uslove studiranja”, kaže jedna od studenkinja u redu pred šalterom.
“Šalteri rade”, jedan je od natpisa nalepljenih na ulaz Filozofskog čiji studenti od 20. oktobra drže fakultet pod blokadom. Kao i njihove kolege sa Filološkog, štrajkači sa ovog fakulteta naišli su na otpor u Dekanatu. Dekanica je naložila administraciji da obustavi rad dok traje blokada. “To je uradila da bi unela razdor među studente. Mi ne blokiramo šaltere, već slušaonice”, rekla nam je učesnica Plenuma na Filozofskom. Pored toga, uprava je zabranila portiru da pušta novinare u zgradu fakulteta. Da li zbog toga što se pojavom uklopio u protestni mizanscen, tek reporter e-Novina nije imao problem da u utorak uđe na fakultet. Sa jednom od studentkinja razgovaramo o preprekama sa kojima se štrajkači na oba fakulteta susreću. Najveći problem je, komentariše ona, to što u javnosti pokušava da studentski protest prikaže u političkom kontekstu.

“Ovaj protest se ne organizuje pod okriljem političkih organizacija. To su studenti koji se bore za ostale studente. Kada bi sve to nekako moglo da se skloni na stranu, onda bi blokada tekla kako valja”, kaže ona. Na vratima fakulteta istaknuta je najava blokadnih aktivnosti za 25. oktobar – zvezda (ako to nije odveć trivijalna reč za najavu akademskog predavanja) dana je Todor Kuljić koji je trebalo da održi predavanje pod nazivom “Studentski delatni otpor kapitalizmu”.

“Znači nam takva podrška”, kaže sagovrnica e-Novina, “poslali smo poziv jednom broju naših profesora da nam se na neki način pridruže. Čekamo odgovor.” Studenti čekaju na odgovor i iz Ministarstva kojem su, kako kažu, 6. oktobra poslali listu zahteva, istu onu koju su uputili upravama svojih fakulteta. Kada dođemo do pitanja o reakcijama nadležnih tela, iz Univerziteta ili Ministarstva, odgvor je već devet dana, kod gotovo svih učesnika blokade, identičan: “Nadamo se da će nadležni razumeti naše zahteve. To nisu uslovi koje smo mi sada izmislili, oni su postojali i ranijih godina. To su uslovi koji studentima omogućavaju normalno studiranje. Ništa više”, zaključuje razgovor studentkinja sa Filozofskog.

Нема коментара:

Постави коментар