subota, 29. oktobar 2011.

Bojkot nastave na mitrovačkoj Visokoj školi za vaspitače



SREMSKA MITROVICA - Studenti druge godine Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača u Sremskoj Mitrovici ove sedmice ne pohađaju nastavu jer traže besplatno školovanje za sve koji su po bolonjskom sistemu ispunili kvotu od 60 bodova.


Visoka strukovna škola za obrazovanje vaspitača u Sremskoj Mitrovici
Ukoliko pregovori sa direktorkom škole i predstavnicima osnivača iz Pokrajinske vlade ne budu urodili plodom, studentima II priključiće se i kolege sa I i III godine.
- Svih 90 studenata potpisnika peticije koju smo uputili direktorki Visoke škole već treći dan ne pohađa nastavu, a amfiteatri su prazni. Ne pravimo incidente i ničim ne ometamo nastavu naših kolega sa prve i treće godine. Solidarišemo se sa studentima Beogradskog univerziteta i tražimo u ovoj teškoj ekonomskoj sitiauaciji jeftinije školovanje - navodi Miloš Mrkšić, predsednik generacije druge godine i član Studentskog parlamenta.

Mitrovački studenti istakli su iste zahteve kao i beogradski, a koji se već nalaze u Ministarstvu prosvete pred razmatranjem. Oni traže da se samofinansirajućim studentima koji po „Bolonji“ imaju od 49 do 53 boda školarina smanji za 50 odsto, onima sa 54 do 59 bodova za 70 odsto, a da se svi oni koji su u školskoj godini sakupili 60 bodova, potpuno oslobode plaćanja školarine u od 50.000 dinara.


Irina Varničić, predsednica Studentskog parlamenta, ukazuje da je 90 studenata II godine studija samoinicijativno pokrenulo štrajk, dok će im se preostalih 30 studenata I i III pridružiti u generalnoj obustavi nastave u ponedeljak ako zajednički sastanak s predstavnikom osnivača i direktorkom Visoke škole, zakazan za danas, ne bude urodio plodom.

- Prošle godine sam plaćala školarinu, a ove sam na budžetu. Roditelji su mi poljoprivrednici iz jednog mačvanskog sela i znam koliko im je prošle godine bilo teško da plaćaju sve troškove mog školovanja u Mitrovici. Sada sam zbog bodova prešla na budžet, ali se solidarišem sa svojim drugovima i drugaricama - kaže Katarina Rašević, studentkinja druge godine.

Studenti koje smo zatekli na hodnicima Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača žale se da pored školarine, obavezne za samofinansirajuće studente, svi moraju platiti overu svakog semestra od 1.200 dinara, dnevnik prakse, koji po njihovim rečima ne ulazi u ocenu, košta 4.000 dinara, a svaki ispit je sa prijavom 870 dinara. Pored toga, svaki izostanak sa časova plaća se po 300 dinara, dok obavezna literatura za polaganje ispita studente po godini košta oko 100 evra.

Slađana Milenković, direktorka Visoke strukovne škole, juče nije bila dostupna za novinare. Umesto nje, medijima se obratila sekretar škole Milena Radosavljević.
- U četvrtak krajem radnog vremena stigla nam je žalba studenata druge godine. Međutim, nama država i naš osnivač određuju kvotu od 70 studenata na budžetu i mi tu ništa ne možemo menjati bez njihove saglasnosti. Svake godine formiramo rang-listu za budžetske studente, ali je, čak i ako je neko ispunio sve uslove, ne možemo proširivati bez saglasnosti ministarstva - objašnjava Radosavljevićeva.

Na Visokoj strukovnoj školi studira 120 studenata - 70 ih je na budžetu, a 50 plaća školarinu od 50.000 dinara godišnje, koja se može, kako tvrdi sekretar škole, platiti u nekoliko rata.

- Nije istina da svi studenti druge godine bojkotuju nastavu, jer su neki dolazili na časove. Pojedini studenti su se žalili da je neko umesto njih stavio potpis na peticiju. Nama je u interesu da se postigne neki dogovor ukoliko dobijemo instrukcije od ministarstva, a njima je u interesu da ne odsustvuju sa nastave - napomenula je Radosavljevićeva.

[Izvor: Blic]

Нема коментара:

Постави коментар