srijeda, 23. novembar 2011.

Blokiran Filozofski fakultet u Ljubljani

Nekoliko stotina studenata, nezadovoljnih stanjem na fakultetu i u društvu, zauzelo u sredu Filozofski fakultet u Ljubljani. Prema pisanju slovenačkih portala, nekoliko desetina studenata provešće noć u zgradi fakulteta

Studenti, pripadnici "Pokreta 15 0" i "Mi smo univerzitet", zahtevaju potpuno finansiranje studija, kraj bolonjske reforme, demokratizaciju univerziteta i stipendije za sve, prenosi Beta.

Student i aktivista Miha Kordiš upozorio je na teške uslove na fakultetu, na iskorišćavanje studenata prilikom zapošljavanja jer sami plaćaju doprinos, na uvođenje plaćanja studija i na individualizaciju finansiranja doktorskih studija. Kako piše dnevnik.si, Kordiš je naveo da će nekoliko desetina studenata provesti noć na fakultetu.

Prema njegovim rečima, studenti su već postigli konsenzus sa rukovodstvom Filozofskog. "Osnovaćemo različite radionice. Konkretizovaćemo na koje načine možemo sarađivati i voditi borbu za bolje visoko obrazovanje", istakao je Kordiš.

Podršku studentima dali su i profesori fakulteta. Dekan Andrej Černe istakao je da se ne protivi protestu akademaca i pozvao ih je da oforme grupu koja će sa njim komunicirati i učestvovati na javnim raspravama. On, kako piše dnevnik.si, nije direktno podržao blokadu fakulteta, iako kaže da su zahtevi štrajkača opravdani, naročito onaj koji se odnosi na kvalitet obrazovanja.

Rektor Univerziteta u Ljubljani Stane Pejovnik takođe je izrazio solidarnost sa studentima. "Njihovi problemi su različiti i o njima se mora diskutovati", rekao je rektor. On je dodao da podržava sve načine za rešavanje problema, dokle god su u akademskim okvirima, što današnji protest, kako kaže, jeste. Pejovnik vidi studentski protest kao deo procesa učenja.

"Ukoliko današnji protest shvatimo ozbiljno, mislim da će studenti pronaći dobra rešenja", istakao je rektor.

Studenti su oko 13:30 časova počeli zasedanje plenuma. Isti portal navodi da se popodne među studentima pojavio Darko Krajnc, lider Stranke mladih - Zeleni (SMS) koga su prisutni akademci dočekali zvižducima. Studenti su rekli da blokada nije stranačko, već građansko okupljanje, te su Kranjca ispratili povicima "Stranke napolje".

Нема коментара:

Постави коментар