četvrtak, 27. oktobar 2011.

Demant na izjavu PR-a, Marjana Nikolića, za Politiku

Poštovani,

Osećamo potrebu da reagujemo na članak objavljen u Politici (26.10. 2011. http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Hrvatsko-uputstvo-za-bunt-na-fakultetima.sr.html), u kom su iznete nove neistine o blokadama Filozofskog i Filološkog fakulteta. U tom članku sličnosti između studentskih borbi u Srbiji i Hrvatskoj pokušavaju da se predstave u negativnom svetlu. Univerzitet na taj način ponovo pokušava da pomoću retrogradnih političkih stavova na jeftin način obesmisli naš protest.


Tvrdnja PR-a Univerziteta, Marjana Nikolića, da su parole poput "Znanje nije roba" "bukvalno preuzete" od studenata u Hrvatskoj je neistinita. "Dole školarine" i "Znanje nije roba" su parole koje su se po prvi put čule na beogradskim ulicama i fakultetima, tokom talasa protesta i blokada protiv školarina 2006. godine. Studentski pokret u Hrvatskoj, na bazi čijih iskustava je sastavljena u članku pomenuta Blokadna kuharica, zaživeo je na proleće 2009, inspirisan prevashodno borbama studenata iz Beograda.


Iskustva svih studentskih borbi u zemlji, regionu i svetu shvatamo kao iskustva našeg zajedničkog studentskog pokreta, koji se bori za kvalitetno i svima dostupno obrazovanje. Ponosni smo na solidarnost sa koleginicama i kolegama u Hrvatskoj i na činjenicu da nas dnevna politika u tome ne sprečava.


Radna grupa za odnose sa medijima Plenuma Filozofskog fakulteta

Нема коментара:

Постави коментар